Prva stvar koju treba uzeti u obzir kvadratura prostora, odnosno površine, što je neophodno da bi se obezbedila funkcionalnost klima uredjaja. Takođe je važno uzeti u obzir vrstu objekata, odnosno, stambenih ili industrijskih prostorija.

Jačina klima uređaja

Jačinu klima uređaja treba birati na osnovu kvadrature prostorija koji bi klima uređaj hladio, dogrevao ili grejao. Da bi lakše odredili kakav klima uređaj će odgovarati Vašem prostoru, navescu nekoliko primera:

Prostor od 20-35 kvadratnih metara – klima jačine 9000Btu
Prostor od 35-60 kvadratnih metara – klima jačine 12000Btu
Prostor od 60-80 kvadratnih metara – klima jačine 18000Btu
Prostor od 80-110 kvadratnih metara – klima jačine 24000Btu
Nepovoljni faktori za postavljanje klima uređaja mogu biti sunčana strana, veliki broj staklenih površina i neodgovarajući raspored prostorija. U ovakvim slučajevima, najbolje je konsultovati se sa stručnim licima, koji će Vas pravilno posavetovati.

Najvaznije je da pri kupovini klima uređaja treba voditi računa o snazi, odnosno kapacitetu hlađenja ili grejanja. Za kućnu upotrebu raspon snage je od 2,5 kW do 5 kW. Poželjnu snagu najjednostavnije je izračunati tako da se broj kvadratnih metara prostora koji želimo klimatizovati podeli sa deset.
Osveženje – to je ono što svi mi trazimo tokom sparnih dana, posebno stanovnici gradova gde zbog sve viših temperatura, sparine i vlage život tokom postaje gotovo nepodnošljiv. Ako vas spoljne paklene vrućine nisu naterale na kupovinu klima uređaja, verovatno ćete to učiniti ove godine jer su klime postale gotovo neizbezan uredjaj bez koga se ne moze, ne samo u radnim prostorima, spavacim sobamaveć i kucama, gotovo poput ostalih kucnih aparata.

Ukratko o vrstama klima uređaja, kako ih odabrati, gde postaviti, i koje su njihove prednosti i mane.

Vrste klima uređaja

Prozorski klima uređaji su oni kod kojih su svi delovi u zajedničkom kućištu. Najčešće se ugrađuju u gornjem delu prozora ili iznad vrata.

Danas se takav tip uređaja redje kupuje, a prednost se daje split sistemima sa odvojenom spoljnom i unutrašnjom jedinicom. Prednosti split sistema su znatno smanjenje buke pri radu klime ( bolji modeli klima uredjaja imaju buku unutrasnje jedinice od cak 20db ), znatno bolja raspodela strujanja vazduha u prostoriji te bolje uklapanje delova u unutrašnje uređenje prostora, budući da se mogu postaviti prema željama, a ne isključivo na spoljni zid ili uz prozor. Unutrašnja jedinica može biti zidna, plafonska, podna ili kasetne.

Podno plafonske klime hlade najravnomjernije, koriste se samo za spuštene plafone, na samom podu ili velike prostorije. Prema broju unutrašnjih jedinica razlikuju se monosplit klima sistemi, koji se sastoje od jedne spoljne i jedne unutrašnje jedinice, i multisplit sistemi za više prostorija, sa jednom spoljašnjom jedinicom i više unutrašnjih jedinica.

Najbolje mesto za klima uredjaj

Kad se odabira mesto za postavljanje klima uređaja treba voditi računa o udaljenosti između unutrašnje i spoljasnje jedinice. Poželjno je ( ali nije uvek tako ) da ta udaljenost bude što manja, između ostalog i zato što se u tom slicaju troškovi montaže smanjuju. Osim toga, unutrašnja jedinica bi trebala biti što bliže nekom izvoru električne energije i usmerena tako da ne duva direktno po ljudima.

Kako odabrati klimu?

Kada vec ne mozete da spavate nocu zbog vrucine, tada donosite odluku o kupovini klima uređaja i dolazite do problema kako da izaberete onaj klima uredjaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. S obzirom da postoji veliki broj proizvođača, modela i tipova, pokušacu da vam ukazem na neke osnovne karakteristike na koje treba obratiti pažnju pri odabiru klime. Mogućnosti uređaja danas su mnogobrojne i razlikuju se od proizvođača do proizvođača, a veca cena i poznatiji proizvođač u pravilu znače i više mogućnosti koje taj klima uredjaj pruza.

Osnovne mogućnosti klima uređaja su hlađenje vazduha i filtracija, pri čemu se broj i vrsta filtera razlikuju zavisno od modela i proizvođača. Tako postoje elektrostatički filteri, plazma filteri, biofuzijski, NANO filteri, trostruki filteri, filteri sa aktivnim ugljem, fotokatalitički, dezodorirajućim, antibakterijski filteri te na taj način mnogi klima uređaji mogu otklanjati mikroskopski sitne nečistoće, prašinu, čestice dima cigarete, polen, grinje i životinjske dlake.

Dodatne mogućnosti koje danas poseduje većina klima uređaja su grejanje, hladjenje i odvlazivanje prostorija i ventilacija. Nova generacija klima uređaja opremljena je i brojnim drugim dodatnim funkcijama, kao sto su mogućnosti vremenskog programiranja, tihog načina rada, uklanjanja neugodnih miris i prečišćavanje vazduha, brzog hlađenja ili grejanja te senzora pokreta (kod novijih klima – prisutnosti osobe u prostoriji). Ostale prednosti novih kvalitetnih modela klima uređaja su ušteda energije, jednostavna ugradnja i manje dimenzije (najtanji LG klima uređaji imaju samo 15 cm). Takvi uređaji su svakako i skuplji, ali dugoročno gledano isplatljiviji, jer se štedi energija i čuva zdravlje.

Osim navedenih statičkih klima uređaja, postoje i pokretni klima uređaji kod kojih se kondenzovana vlaga ne izbacuje iz prostorije, već ostaje u posudici koju treba redovno prazniti. U suprotnom uređaj se lako kvari, a nije ni higijenski. Mogućnosti pomeranja klima uređaja ponekad je vrlo praktična i dobrodošla, ali to je ujedno i nedostatak budući da se proizvoljnim pomeranjem zanemaruje važnost pravilnog postavljanja klime, odnosno optimalno cirkulisanje i odgovarajuća usmerenost ispustenog vazduha.
Kako bi delovanje klima uređaja bilo što kvalitetnije evo sta treba uraditi:

• temperaturna razlika između spoljnog i unutrašnjeg prostora ne sme prelaziti 5 do 6 stepeni jer može izazvati prehladu, kijavicu i bolove u zglobovima i mišićima.
• izbegavajte direktno strujanje vazduha i da često ulazite ili izlazite u klimatizovanim prostorijama.
• filtere i posude za sakupljanje vode u klima uređajima treba održavati čistima jer se u suprostnom čestice prašine, polena i drugih nečistoća ponovo vraćaju u vazduh ( split klima uredjaj samo vrti postojeci vazduh u prostoriji ), i postoji mogućnost razmnožavanja bakterija.
• većina klima uređaja funkcioniše i kao regulator vlage i tu funkciju treba što češće koristiti jer je zdravija i prirodnija te je preporuka za prostorije u kojima borave mala deca vlažnost od 70, a prostorijama gde su odrasli 50%.

Najčešća pitanja:

1. DA LI SE “ISPLATI” GREJANJE KLIMA UREĐAJEM?
Da, klima uređaji troše manje električne energije (u poređenju sa toplotnom energijom koju emituju) od ostalih grejnih tela koja rade na struju. Za 1,2kW utrošene električne energije klima emituje 3-5 kW energije (podaci za klimu “12-icu” – 12000BTU, količina emitovane energije zavisi od energetske klase). Klima uređaji, osim električne energije, koriste i energiju sabijenog gasa – freona. Tako dolazi do pomenutog efekta.

2. KOJA VELIČINA KLIMA UREĐAJA JE POTREBNA?
Kapacitet klima urеđaja se određuje na osnovu više parametara: veličina prostorije (oblik i namena), položaj prostorije (broj “sunčanih” strana), površina zastakljenih površina, broj električnih uređaja u prostoriji, postojeća termička izolacija prostorije (zgrade), broj osoba koji boravi u prostoriji, položaj unutrašnje jedinice (o tome nešto više u odeljku montaže). Na osnovu ovih – osnovnih parametara se može približno odrediti neophodna jačina klima uređaja Kalkulator potrebne jacine uredjaja

3. KOJI GAS JE EKOLOŠKI? DA LI JE BITNO DA KLIMA KORISTI EKOLOŠKI GAS?
Pojam ekološki gas kod klima uređaja se odnosi na tip freona koji uređaj koristi pri radu – gas u zatvorenom sistemu. Ekološki gasovi – freoni R407c, R410a… manje zagađuju atmosferski omotač. Ovaj podatak ne utiče na kvalitet vazduha u prostoriji.

4. ŠTA JE TO SPLIT SISTEM?
To je model klima uređaja koji se sastoji iz dva zasebna dela: unutrašnje i spoljašnje jedinice. Kod ove vrste klima uređaja nema razmene vazduha sa spoljnim(samo kruži unutrašnji rashlađeni vazduh) i zato je neophodno često provetravanje prosotrije.

5. ŠTA JE INVERTER?
Napredna tehnologija koja reguliše brzinu rada kompresora, a samim tim i potrošnju el. energije – ekonomičniji rad. Inverter klima uređaji mogu da se koriste i kad je temperatura u minusu, uglavnom do -15 stepeni.

6. DA LI KLIMA MOŽE DA GREJE PRI SPOLJNOJ TEMP. ISPOD 0°C?
U specifikaciji uređaja je naznačena spoljašnja radna tempeartura. Svi uređaji sa inverter tehnologijom mogu da se koriste i do do -15 stepeni.

7. KOJA JE OPTIMALNA ZADATA TEMPERATURA?
Optimalna temperatura zavisi od spoljašnje temeprature. Preporuka je da leti ne bude razlika u temperaturi veća od 10° između spoljašnje i unutrašnje temperature, jer organizam može doživeti šok!

8. KAKO ODREDITI POLOŽAJ KLIMA UREĐAJA U PROSTORIJI?
Klima uređaj se najčešće postavlja na zid, ali ne bi trebalo da bude okrenut tako da direktno duva prema ljudima. Često je postavljen tako da duva baš prema garnituri odakle se gleda televizija, prema pisaćem stolu ili prema nekom drugom mestu gde se ljudi stalno zadržavaju, što izaziva ukočenost mišića, glavobolju… i takvo postavljanje treba izbegavati.

9. ZAŠTO KLIMA NE RADI ODMAH KADA JE UKLJUČENA DA GREJE?
Pri uključivanju uređaja, primetićete da se otvore krilca za usmeravanje vazduha i klima trenutno prestaje sa radom. Klima ne počinje odmah sa izduvavanjem vazduha, kao u režimu hlađenja, jer bi duvala hladan vazduh i stvarala osećaj da hladi. Zapravo, potrebno je nekoliko minuta da se ugreje saće na unutrašnjoj jedinici i tek tada klima počinje da izduvava mlak vazduh. Potom je potrebno još nekoliko minuta da se sistem uravnoteži.

10. ZAŠTO PONEKAD IZ KLIME IZLAZI NEUGODAN MIRIS?
Razlog je u bakterijama koje su se preko leta nakupile na isparivaču. U tom slučaju potrebno je napraviti servis kod kojeg će se isparivač dezinfikovati.

11. ZAŠTO JE POTREBAN GODIŠNJI SERVIS KLIMA UREĐAJA? ŠTA JE GODIŠNJI SERVIS I ZAŠTO SE NAPLAĆUJE?Svaki proizvožač savetuje što češće čišćenje klima uređaja, čak se i garancija na uređaj uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Savet sledi iz dva jako bitna faktora, prvi je čistoća vazduha u prostoriji, a drugi čistoća uređaja koja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja.

12. ZAŠTO KLIMA PREKO LETA ISPUŠTA VODU IZ UNUTRAŠNJE, A PREKO ZIME IZ SPOLJNE JEDINICE?
Voda koju klima uredjaj ispušta je kondenzat na hladnim delovima uređaja. Leti, kada se koristi režim hlađenja – unutrašnja jedinica je hladna, pa se na njoj kondenzuje vlaga iz vazduha, dok zimi, kada se koristi režim grejanja, spoljna jedinica je hladna, pa tada počinje iz nje da izlazi voda. Količina vode zavisi od vlažnosti vazduha i snazi uređaja i može (leti) biti i do litar po satu.

13. ZAŠTO KLIMA U GREJANJU PONEKAD PRESTANE SA RADOM I NAPRAVI JEDAN ČUDAN ZVUK (NEŠTO KAO: PŠŠŠŠ)?
Na niskim temperaturama, kada je neophodno odleđivanje spoljašnje jedinice, klima uređaj na kratko prelazi u režim hlađenja kada greje spoljašnju jedinicu.

14. ZAŠTO KLIMA SLABO GREJE KAD JE NISKA SPOLJNA ILI UNUTRAŠNJA TEMPERATURA?
Klima nije električna grejalica, već toplotna pumpa. Niske temperature uzrokuju nizak pritisak gasa, a tada klima slabije greje. Zbog toga zimi, u najhladnijim danima, treba ostaviti uređaj da i preko noći održava neku minimalnu sobnu temperaturu (16-17ºC), kako bi ujutro mogao početi sa podizanjem temperature. Na taj način se bolje greje prostor, a potrošnja struje je manja, nego da se uključuje samo povremeno.

15. DA LI SE PREPORUČUJE RAD KLIMA UREĐAJA CELU NOĆ?
Preporučuje se uključivanje uređaja samo preko dana. Ako su i noćne temperature visoke, onda se može uključiti da radi na minimumu. Telo se za vreme sna hladi pa, ako je temperatura preniska, postoji mogućnost da se ujutro probudimo bolnih mišića ili prehlađeni.

16. ZAŠTO SE IZ UNUTRAŠNJE JEDINICE POVREMENO ČUJE PUCKETANJE?
Menjanjem temperature kućišta, dolazi do širenja ili skupljanja plastike, pa se to čuje kao neko pucketanje.

17. DA LI KLIMA MOŽE DA IZAZOVE BOLEST? OPASNOSTI IZ KLIMA UREĐAJA
Danas se u medijima sve češće piše i govori o štetnom uticaju klima uređaja po zdravlje ljudi. U svetu su registrovane bolesti koje se uglavnom vezuju za velike klimatizacione sisteme gde se u kanalima za dovod vazduha, zbog povećanja vlažnosti vazduha razvijaju bakterije. Kod kućnih split sistema je bitno pravilno podesiti zadatu temperaturu prostora koji se klimatizuje, i ne izlagati se direktnom strujanju vazduha prilikom hlađenja. Osetljivi delovi tela su: nožni zglobovi, vrat, sluzokoža nosa, oči…

18. JESU LI UPOZORENJA I STRAH OD KLIMA UREĐAJA OPRAVDANI?
Generalno gledajući, klima uređaji su dobri za zdravlje ako se pravilno koriste. Održavanjem iste temperature i vlažnosti mogu pomoći srčanim bolesnicima i ljudima koji imaju problema sa krvnim pritiskom. Međutim, u klimatizovanim prostorima, osim o temperaturi, strujanju i vlažnosti vazduha, potrebno je voditi brigu i o mikrobiološkom kvalitetu vazduha koji udišemo. Vazduh iz klima uređaja, koji se ne održavaju redovno, često je lošeg kvaliteta, a ponekad i neugodnog mirisa. Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima uređaja čine plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plesni i gljivica. Izloženost bakterijama, plesni, gljivicama i ostalim onečišćivačima može kod ljudi dovesti do neugodnih reakcija, hroničnih bolesti. Najčešće tegobe su nadraženost sluznice očiju, nosa i grla, osećaj suvoće sluznice, kašalj, svrabež, učestale infekcije disajnih puteva, glavobolja i psihički zamor. Ipak, razmnožavanje bakterija može da se spreči redovnim čišćenjem filtera.

19. ŠTA JE GLAVNI UZROK LOŠEG KVALITETA VAZDUHA?
Glavni uzrok lošeg kvaliteta vazduha u klimatizovanim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima uređaja. Problem kvaliteta vazduha posebno je izražen u prostorima u kojima se koriste lokalni sistemi klimatizacije (prozorske jedinice i split sistemi).

20. KAKO ODRŽAVATI KLIMA UREĐAJ, DA LI JE NEOPHODNA PRIPREMA ZA ZIMSKU I LETNJU SEZONU?
Ako se klima uredaj duze ne koristi, u njemu se skupljaju prasina, bakterije, prljavstina i zato je neophodno ciscenje uredjaja pred pocetak sezona.

21. DA LI JE JONIZATOR KORISTAN I KAKO POBOLJŠAVA KVALITET VAZDUHA U PROSOTRIJI?
Tegobe poput glavobolje, nesanice i nervoze zabravo uzrokuju uređaji koji smanjuju količinu jona u vazduhu. Joni su čestice vazduha nabijene elektricitetom, a važne su za zdravlje disajnog sistema i celog organizma. U tim slučajevima savetuje se da se malo odškrinu vrata i prozori, kako bi se vazduh iz prostorije mogao mešati sa spoljnim vazduhom. Kod klima uređaja koji poseduju jonizator, negativni efekti su svedeni na najmanju meru.